3 Aralık 2013 Salı

Yeşim Özsoy Gülan, siyasetten kaçtıkça siyasetçi de olmaya başlamış!



GalataPerform · 2.788 kişi bunu beğendi
Dün, 03:14 · 


  • Kamuoyu ve Basının Dikkatine;
    Özel Tiyatrolara verilen Ödenek Hakkında Bildiridir.

    Bir tiyatro olarak siyasi konularda görüş bildirmektense yaptığımız işlerle fikir belirtmeyi tercih etmemize rağmen, son dönemde Türkiye topraklarında var olan ve süregelen gelişmelerden dolayı kendimizi açıklama ihtiyacı duyuyoruz. Bu bildiri, bu sebeple yazılmıştır.

    GalataPerform/Ve Diğer Şeyler Tiyatrosu, Kültür Bakanlığı’nın her sene Özel Tiyatrolar için ayırdığı ödenekten son 5 yıldır yararlanan alternatif, bağımsız, özgür ve yenilikçi duruşunu koruyan bir tiyatrodur. Çizgisi hiçbir zaman değişmemiştir ve değişmeyecektir.

    Hayatta ve sanatta özgürlük, temel bir ihtiyaçtır. Siyasi tercihler üzerinden yapılan sanatsal değerlendirmeleri kesinlikle özgürlük haklarının ihlali olarak görüyoruz. Bu kapsamda ülke tiyatrosuna yüksek değerler katmış köklü tiyatrolarımızın, belirli siyasi görüşlerden dolayı destekten faydalanamadığı söylenen grupların ve senelerdir üretimlerinden ödün vermeden ayakta kalma mücadelesinde direnen ama destekten faydalanamayan bağımsız ve genç tiyatroların, 2013-2014 tiyatro sezonunu kapsayan ve devletimiz tarafından ayrılan bütçeden yararlanamamasını kınıyoruz. Aynı düzlemde bu ödenekten yararlanan firma ve kuruluşların hangi teatral sebep ve kriterler göz önüne alınarak seçildiğinin Türk tiyatrosunun geleceği ve adaletli bir sistemin işlemesi açısından araştırılmasının gereğini elzem görüyoruz.

    Tüm dünyada temel kriterinin sanatsal duruş, nitelik, sosyal katkı ve ulusal ve uluslar arası başarı olan bu tür desteklerin ülkemiz yetkililerince suiistimal edilmesi ihtimalinden duyduğumuz kaygı ve güvensizlik ortamını yansıtmak istiyoruz.

    Devletin elinde olan ve halkın emaneti olan finansal gücün ayrımsız bir şekilde tiyatroların sanatsal ilerlemeleri için kullanılması gerektiğini, desteği alan, almayan herkesin üzerinde oluşan baskı ve sansür ortamının sağlıklı olmadığını belirtmek isteriz.

    Son olarak bize bu sene ayrılan destekle, önerdiğimiz oyunu, sanatsal ve evrensel bakış açımızdan ödün vermeden, bize önerilen kurallar çerçevesinde sahneleyeceğimizi bildirmek isteriz. Bunun yanı sıra bu bildiri, bu sene Kültür Bakanlığımızın desteğinden yararlanamayan ve bizimle çalışmak isteyen kardeş bir tiyatroyla işbirliği yapmak için açık bir çağrıdır.

    Saygılarımızla,
    GalataPerform/Ve Diğer Şeyler Tiyatrosu adına
    Yeşim Özsoy Gülan
    • Luiz Levi Ozsarfati Ağzına diline sağlık Yeşim.. Tiyatronun işlevleri ve siyasetle olan ilişkisi konusunda ders gibi yazılmış bir metin.
      2 · 23 saat öncemobil ile

      • Ercument Karatas Gerçekten tuhaf bir metin bu. İnsanda, işbirliği çağrısına yanıt verecek bir kardeş tiyatro çıksa ve aynı konuda bir bildiri de onlar yazacak olsa acaba ne yazarlardı merakı uyandırıyor.
      • Coşkun Büktel Sayın Gülan,
        aldığınız destekten utanır gibi bir haliniz var ki, sizi insan kılan tek şey, aslında bu haliniz... Peki bu utanma hali sizi tiyatrocu da kılmaya yetiyor mu? Bence, hayır... İzin verirseniz, nedenini kendi mütevazı çapım dahilinde açıklama
        ya çalışayım: Bence siz, sizden daha değerli birçok tiyatrocuya verilmediği halde (iktidarın bu çağda bile kurnazca sandığı böl/yönet taktiği gereğince) aldığınız desteğin utancı içinde, bir yandan desteği kaybetmemeye çalışırken, öte yandan destek alamayanlarla dayanışmaya girerek bir denge politikası uygulamaya; şişi de kebabı da yakmamak için bir orta yol bulmaya niyetlenmişsiniz; ama maalesef, şiş de kebap da yanmış. İnsan bir yazıda bu kadar çelişik iki amacı (hem parayı, hem de dost ve müttefikleri elde tutmak) aynı anda gerçekleştirmeye kalkar ve hem de sizin kadar toy olursa; gayet doğal olarak, çemberden yuvarlak konuşmak; örneğin, hem "sanatsal ve evrensel bakış açımızdan ödün vermeden" hem de "bize önerilen kurallar çerçevesinde sahneleyeceğimizi bildirmek isteriz" gibi birbirinin 180 derece zıddı iki ifadeyi aynı cümle içinde kullanmak zorunda kalıyor. Temkinli olacağım diye kendinizi bu kadar kastığınızda, örneğin, "araştırılması gereklidir" ya da hadi "araştırılmasını gerekli görüyoruz" şeklinde mızrak gibi dosdoğru ve direkt ifadelerle tatmin olamayarak; onların yerine, "araştırılmasının gereğini elzem görüyoruz." gibi özentili, dolantılı, yapmacık ve samimiyetsiz ifadelerle konuşmak gibi abukluklara düşmeniz kaçınılmaz oluyor. Yazınızdaki bu handikapları okuyamayarak, yazınızı beğenip sizi yanlış yönlendiren dostlarınıza teessüf ediyor; "duruşunuzdaki" çok önemli sakatlıklara rağmen, kendinizi tanımlarken (ifade ne kadar klişe ve orta malı olursa olsun) "alternatif, bağımsız, özgür ve yenilikçi duruş" gibi bir ifadeyi bu kadar kolay ve kaygısızca kullanabildiğiniz için, (kendim ne kadar tiyatrocuysam, o kadar kesinlikle) sizin tiyatrocu olamayacağınızı iddia ediyorum. Size gelecekte başarılar dilerim!

    (Kaynak: facebook)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder