5 Şubat 2011 Cumartesi

ESİN YALÇIN: "İleri demokrasi"lerde protesto için Mısır Konsolosluğu'na yürüyebilirsiniz ama kendi seçtiğiniz vekillerin olduğu meclise yürüyemezsiniz.. -
Cuma, 09:47 · ·
    • Sanal Kişi
      BAKALIM KİMMİŞ BU KİŞİ

      22 Şubat1788’de Danzig'de doğdu. Babası yetenekli bir tüccar olan Heinrich Floris Schopenhauer, annesi ise özgürlüğüne düşkün genç bir kadın olan Johanna idi.

      Schopenhauer ailesi bir çocuğun düşlediği ideal aileden çok... uzaktı, Heinrich fazlasıyla kıskanç, Johanna ise fazlasıyla bencil ve özgürlüğüne düşkündü.

      Bu yüzden ailedeki çekişmeler Heinrich Schopenhauer ölene kadar hiç dinmeyecekti.

      Arthur Schopenhauer ise annesine karşı olumsuz hislerle dolu bir biçimde yetişecek ve ilerdeki kadınlar üzerine kuracağı olumsuz düşüncelerinin çoğunun temelinde hoşlanmadığı annesi olacaktı.

      babası Heinrich Hamburg'daki depolarının üst katından Hamburg Kanalı'na atlayarak intihar etti. Arthur duygusal anlamda çökmüştü, babasının ölümü ardından tüccar çıraklığına bir süre daha devam etti. Schopenhauer derin bir depresif hâl içinde babasının yasını tutarken, annesi Johanna bir kaç aylık yasdan sonra aile işleri tasfiye ederek Hamburg'dan dönemin entelektüel camiasının ve sosyetesinin başkenti olan Weimar'a taşındı.

      Zamanla bir yazar oldu ve bir çok roman, makale ve biyografi yazdı. Yazdığı romanlar genellikle basit kurgular üzerinde biçimlenmiş feministik yaklaşımlar içeren ortalama çalışmalardı.

      Bu sıralarda annesiyle ciddi bir şekilde kavga etmişti ve annesi ölene kadar da hiç görüşmediler.

      Arthur Schopenhauer daha sonra Berlin Üniversitesi’nde doçent oldu (1820). Berlin Üniversitesi'nde ders vermeye başladığında, çoğunlukla hiç kimse onu dinlemeye gelmezdi. 1831’de öğretim üyeliğinden ayrılarak Frankfurt’ta münzevi bir yaşam sürmeye başladı.

      Hayatının son yılları dışında hakettiğine inandığı üne kavuşamadı.

      Oysa belki de ün dünyada istediği en çok istediği şeydi.

      Uzun züre boyunca kazanamadığı ün üzerine çok söz söylemiştir, içindeki tanınma özlemini fazlasıyla belirtmiştir.

      21 Eylül1860’da Frankfurt am Main’de yemek sırasında, karaciğer konjeksiyonundan ölmüştür.
      Schopenhauer daha çok Hegel’in iyimser felsefesine karşı geliştirdiği kötümser felsefesiyle tanınırDevamını Gör
      4 saat önce ·
    • Coşkun Büktel SCHOPENHAUER: ''Aşağılık herif, senin adın bu! Çünkü maske takıp kılık değiştirmek ve saklanıp gizlenmeye lüzüm duymaksızın ortada dolaşanlara saldırmak dürüst ve namuslu bir insanın yapacağı iş değildir, bunu ancak alçak, rezil, namussuz kimseler yapar. Bu yüzden senin adın bu aşağılık herif!''
      4 saat önce ·

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder